Prvou horolezeckou obeťou vo Vysokých Tatrách bol J. Wachter z Budapešti

10.08.2007 Poprad

Vysoké Tatry 10. augusta (TASR) - Členovia turistického a horolezeckého klubu v Budapešti si tento víkend pripomenú vo Vysokých Tatrách storočnicu tragédie kolegu, študenta Jenöa Wachtera, ktorý zahynul pri zostupe zo ...
Predseda klubu Gábor Kunos po dnešnom stretnutí s riaditeľom Horskej záchrannej služby Jozefom Janigom pre TASR uviedol, že na Symbolickom cintoríne pri Popradskom plese v rámci pietnej spomienky posvätia obnovenú pamätnú tabuľu.
Autor publikácie o Symbolickom cintoríne Mikuláš Argalács spresnil, že "smrť Jenöa Wachtera bola prvou horolezeckou tragédiou. Jeho maďarskí kolegovia mu na skale neďaleko Žabích plies inštalovali pamätnú tabuľu. Bola to jedna z prvých tabúľ na území Vysokých Tatier a súčasne jedna z tých, ktoré inšpirovali majstra Otakara Štáfla k myšlienke založenia symbolického cintorína. Išlo tiež o prvú tabuľu, ktorá bola prenesená z tatranských dolín na Symbolický cintorín. "
Wachter ako študent zemepisu a geológie bol nadšeným horolezcom, patril do skupiny "univerzitných", ktorí sa podobne ako ich poľskí kolegovia sústreďovali na náročné výstupy. Prvý výlet do Tatier absolvoval v júli 1906 so svojím otcom. O rok neskôr prišiel do Tatier opäť s horolezcami z Univerzitnej sekcie a pri Popradskom plese zorganizovali historicky prvé stretnutie s poľskými horolezcami.
Osudným sa mu stal 8. augusta zostup zo Žabieho koňa. Zrútil sa do takmer 100-metrovej hĺbky. Smrť Wachtera vyvolala polemiku medzi vedením Maďarského turistického spolku a Univerzitnou sekciou, čo viedlo k založeniu Budapeštianskeho univerzitného turistického spolku (BETE).
 

Vyberte región